Asjad liikuma

Kuna kevad on kohe käes, siis tuleb rattad veerema panna. Või lumepallid veerema panna praeguste ilmastiku oludes. (Mis asi see õues toimub?)

Nüüd sellel nädalavahetusel palusin isal vaadata, mahuteid/septikuid ja enam-vähem plaan paika panna, mis tööd ja mis järjekorras vaja teha on. Samuti võtsin julguse kokku ja rääkisin oma vanaisaga, kes emalt küsis koguaeg, et ega me kodu ostma ei hakka, et ta tahab aidata. Nüüd siis küsisin, et kas ta oleks nõus, meid natuke sponsoreerima. Saime jaatava vastuse, nii et jääme siis ootama, mis summadest sealpoolt juttu tuleb. Samuti rääkisin isale, et vaatasime remondi laenud vms, mille max summa on 15 000 eurot ja see on siis ilma tagatiseta. Isa kohe, et oh see nii suur summa, et sellega saab remonditud küll. MIna jälle kardan, et sellest võib isegi puudu jääda. Isa ikka, et eii see suur summa. Well let’s see, sest tegelikult on tööd ikka meeletult.

Tegelikult ei jää meil muud teha, kui nüüd reaalselt kevadet oodata. Kui maa on sulanud ja pehme, siis saab hakata kaevetöid tegema ja vee majadesse viia. Nii meie majja kui ka ämma omasse. Ämma kaevus on õnneks juba pump olemas ja isegi toru majani veetud, aga seal ei ole välja viivat toru ja seal ei ole majas sees midagi ühendatud.

Aga enne kui meie majja vesi saab, siis tuleb kaev puhastada, pump ühendada ja siis alles septik või mis iganes süsteem sinna teha.

***

Nii.. Jagan teiega ka oma väikest visiooni, mis ma siis olen mõelnud, et võiks seal ära teha 😀 Kasutasin https://home.by.me/en/ programmi.

 

Hetkel on siis pilt enam-vähem selline. Need lillakad jooned on enam-vähem kus praegu seinad on, need on mul plaan maha võtta, nagu ka järgmisel pildil näha on. Seal kus on suur aken/uks, seal on praegu väiksem aken. Aga kuna me tahame ka terrassi, siis paneme sinna suure klaasist lükkand ukse. Kuna päeval paistab päikest ka rohkem sealt poolt, siis seda rohkem valgust meile tuppa tuleb 🙂

 

Siin on siis näha, kuidas see suhteliselt välja võiks näha. Ennem muidugi ei tea, kui päriselt niiöelda ehitama saab hakata. Seal programmis ei ole kõiki selliseid vahendeid ja valikuid, nagu ma tegelikult ette kujutan. See oli siis lihtsalt, et näidata, milline see võiks välja näha.

Kuna me võtame toestavad seinad maha, siis me peame panema tugipostid. Siin pildil on vähe poolikult, aga ilmselgelt toetavad nad seinast, teise seinani 😀 Treppi algselt ka ei ole, sest teise korruse tegemine on alles kauge tulevik ja samuti üks suur must auk, meie rahakotile.

Kamin tuleb suurem ja laotud. Kuna selles programmis ei olnud valikut, siis panin selle. Tegelikult see tuleb isegi natuke toa keskemale poole, sest seal on hetkel üks ahi, aga kuna see on valesti ehitatud, siis lammutame me selle maha ja laseme siis uue asemele ehitada. Seal hetkel on siibri süsteem katki, nii et ämm on sinna mingi oma süsteemi teinud. Samuti on seal pliidiga ühine korsten, mis tähendab et tugipostid, tuleb ehitada ohutus kauguses korstnaga, aga seda ei saa ennem teha, kui vist ahi platsis on. Eks näeb. Samuti ei olnud, selles programmis pliiti, aga pliit asetseb tegelikult trepi ees/taga kollases seinas, see mis tühi on 😀

 

Värvivalik ei ole ka veel täitsa kindel, aga üritasin A’d ära moosida, et äkki on nõus halli värviga. Et osad seinad on hallid ja osad oleks siis erksama ja rõõmsama värviga. Kuna köök on maja kõige pimedamas nurgas, siis mõtlesin et äkki kollane tooks sinna vähe rohkem erksust.

Alguses oli plaan, nüüd sellel pildil olev kollane sein nt mingit punakat tooni värvida, aga mõtlesin et prooviks ja vaataks kuidas see kollasega oleks, et tooks köögis oleva kollase ka nn elutuppa/söögituppa.

Mööbli asukoha suhtes on söögilaua ja diivani asukoht kindlad, sest kööki ei saa lauda, kuna seal ei ole nii palju ruumi ja diivanit mujale panna ka ei saa, sest telekat ei ole kuskile mujale panna.

Ma tahan telekat seinale saada, sest praegu ma reaalselt kardan meie teleka turvalisuse pärast, kuna poiss käib oma kätega seda pläkerdamas ja klotsidega peksmas ja.. Oh kohutav. Kui teleka seinale saaks ja sinna alla mingi telekalaua paneks, siis oleks telekal vähemalt kriimustuste osas ehk turvalisem 😀 Ei pea kartma, et keegi seda maha lükkab 😀

 

Siin pildil on siis meie esik ja ka natuke vannituba näha. See kus on punane sein, seal taga on hetkel tegelikult kuivkäimla, mille me nkn ära lammutame. See läheb siis vannitoa arvele, et ma oma vanni ikka tuppa saaks. Kogu see veranda sein, mida seal pildil näha ei ole, on tegelikult klaasist. Ma ei kujuta veel täitsa ette, et millised aknad me sinna asemele paneme, aga küll me selle välja nuputame.

Riidekapi osas oleme ka sunnitud vist ikkagi kapi panema, sest sisse ehitatud kappi pole võimalik teha, ‘tänu’ klaasist seintele. Me ei saa ka suuretoa arvelt ruumi juurde võtta, sest ruumi on tegelikult ikkagi vähe.

Punane sein jäi hetkel sinna, sest söögitoa sein oli punane. Ja ma mõtlesin, et siis võiks seda värvi veel kuskile tuua. Minu arust oleks imelik, kui majas on ainult üks sein ühte värvi. Et seda värvi võiks veel kuskil välja tulla. Samas nüüd ma tegin, et nii esikus kui ka vannitoas on mingid seinad sellised punased. Vannitoas on üks sein plaaditud, see sein tuleks duššinurka edasi. Seda jällegi see programm ei võimaldanud. Kui isale näitasin, siis tema, et miks sa siia siis plaati ei pannud. Just enne seda ütlesin, et siia tuleb plaat aga programmis ei saanud panna, sest siis oleks terve sein plaaditud tulnud 😀

Mõtlesin ka, et põrandal võiksid suuuured plaadid olla. Seda kiiremini ja vaevata neid maha saab. Muidugi peab siis põrand täiesti loodis olema. Hetkel on vannitoa asemel mingine kuur, kus on telliskivist põrand. See tuleb täis valada jne. Tööd meil jagub.

Ja magamistuba jääks meil siis selline. Enam-vähem. Mõtlesime, et seal ei viitsi nii mässama hakata, et viskame sinna tapeedi seina. Seal on soojamüür ka, seinas mis hetkel pildil ei ole.. Selle ehk võõpame üle, aga rohkem seal vist värvima ei hakkaks. Aknad on plaan panna kolmekordsed puidust aknad, mis on siis rohkem heli summutuvad. Tulevad kasuks, kui sinna taha tuleb terrass.

Tulevikus on plaan see nn külalistetoaks. Kui sõbrad külla tulevad, siis saaks suvel terrassil nautida ja kui keegi varem ära väsib, et siis ei kostuks liiga palju lärmi sinna tuppa. Vb ei tule terrass kogu seina ulatuses, kes seda teab. See on lihtsalt pelgalt algne visioon.

Magamistuppa oleme ka alguses sunnitud kapi jätma või ostma, sest meil ei ole tavalisi riideid kuskil hoiustada. Kummut on, aga seal on meil pesu ja lapse riided, aga et kuhu muud riided paneme? Muidugi on mul vaja riidekapis suur tühjendus teha, enne kui me kolime, aga jah.. Majas on mingi vana riidekapp, arvan, et teeme selle puhtaks ja korda ja jätame selle siis sinna tuppa kuidagi. Või viime selle esikusse. Eks näis.

Köögimööbel, mis siit pildilt suht hästi paistab. Well seal ei olnud erilisi valikuid. Me peame muidugi köögi ära mõõtma ja vaatama kuidas seal, peale magamistoa ukse kinni panemist asi muutub. Kas saame sinna ka mingi kapi panna või ei, sest pliidi kütmine on seljaga akna poole. Peame jällegi sellega ka arvestama. Ja meil on ka köögi all kelder, mis hetkel läheb kevadel vett täis. Plaanime kevadel maja ümber trassi kaevata, et vesi keldri ei läheks, vaid mujale. Nii.. Aga ikkagi keldri luuk on köögis, nii et ma pean arvestama sellega, et ma seda mööblt täis ei pane ja ikka alla saaksime ronida.

Emal ja isal on keldrisse boiler pandud. Hea ruumi kokku hoid. Kui saame vee keldrist välja siis oleks see ka üks valikust. Kui ei saa, siis oleme sunnitud boileri vannituppa kappi panema.

Ja köögis mööblivärvi osas olen ka hetkel kõhklev. Ennem olin täiesti veendunud, et tahan valget mööblit. Sest siis ei tundu see tuba nii pime. Kuida samas… Nüüd vaatan ka natuke hallikamat tooni mööblit. Sest kollane ja hall ju tegelikult sobiksid kokku eks?

 

***

Diivani valisin välja. See on hetkel ales, mis paneb mu näpud sügelema, et võiks ju ära osta. A kriipsutas mu mõtte maha, et meil ei ole seda hetkel kuskile panna ja EI.

Siis rääkisin, et ma tahaksin Lätis IKEAs käia. A laitis JÄLLE mu mõtte maha, et meil ei ole mõtet ennem minna, kui seinad on maas ja toad tühjad. Siis näeme visuaalselt palju ruumi on jne. Tänks.

Tegelikutl räägib õigust. Siis võiksime minna alles, kui värv on seinas ja saab tegelikult juba sisustama hakata. Kuigi köögiga vist peaks natuke varem alustama? Ma ei tea.

Aga ma igatahes ootan kevadet! Me saame oma kodu! Jee..

Teen tulevikus blogis, mingi teise alateema/koha, kus siis on ainult remondi ja kodu teemast kirjutan. Üritan võimalikult palju blogisse kirjutada, siis on tulevikus hea lugeda, milline meie kodu ehitus protsess oli 😀

 

Aga olgu.. Järgmise korrani, teie C!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s