Mure. Sünnitusjärgne kontroll. Mis asi see veel on?

Ma olen pikalt selle teemaüle nurisenud, kodustele siis, kuid nüüd tuli meil see teema ka grupis jutuks.

On ju nii, et kui oled rase, siis käid vereproove andmas, jooksed oma pissitopsikutega jne. Käid iga natukese ajatagant kontrollis, et sinuga oleks kõik ok ja et kas lapsega on kõik ikka korras. Oled sünnitamas, siis oled ka kõigi tähelepanu keskpunktis, sinu eest hoolitsetakse, sinu lapse eest hoolitsetakse, et kõik ikka kõige paremas korras oleks. Kontrollitakse SIND et kõik on korras.

Peale sünnitust aga… Ei tunne enam, mitte keegi huvi, kuidas EMAL läheb. St iga kuu pead käima oma kõige pisemaga kontrollis, et kas kõik on korras, kas ta kasvab ilusti, kas ta võtab ilusti juurde, kas areng on normaalne ja mis kõik veel. See on muidugi mõistetav. Tema on sinu kõige kallim ja muidugi ema saab südamerahu, et ta teeb õigesti ja et laps kasvab normi piires. AGA miks ei tule enam keegi ema üle vaatama? See tähdab, sa oled uue rolliga harjumas. KÕIK on sinu jaoks uus. Muidugi on laps kõige tähtsamal kohal, aga kui ema endaga pole kõik korras, siis kuidas ta saab lapsele tagada kõige parema?

Mis siis, kui minu ebatervislik olek, on minu jaoks nii normaalne, et ma ei oska selles probleemi näha ja ise käia kuskilt mingeid vereteste küsimas, on minu jaoks liiga pealetükkiv. Saaks ju niiöelda 2in1 teha, et kontrollida last ja samas ka siis ema niiöelda üle vaadata, kasvõi vererõhku mõõta või võtta vereproovi, et kontrollida kas kõik näidud on korras. Sest kui emal ei ole näidud korras, siis kuidas ta peaks lapsele tagama, et ta kõik vajaliku saaks?

Mina kui imetav ema, äkki mul on mingi vajaliku vitamiini puudus, millest võib minu lapsele samamoodi puudus tulla, aga kust ma seda tean, kui keegi mind ei kontrolli?

Nt on mul mega madal vererõhk, üks kord kodus mõõtsime, siis mu isa oli täiega mures, et kuule see ei ole normaalne. Minu jaoks on see ju normaalne. Keegi pole ju kontrollinud ka , arstide poolt, et öelda et vabandage, teil on probleem ja te peate neid ravimeid võtma hakkama või mis iganes. Vb kui kodus surema hakkan ja mees mind haiglasse viib, siis tuleb välja et mul on veel sadaüks häda juures 😀

Tegelikult pole naljakas.

Ma lihtsalt tunnen, et oleks võinud noore emana, olla rohkem tervise kontrolle ka minule. Lapse kohta pole mul ühtegi halba sõna. Kogu aeg ilusti üle vaadatud ja uuritud ja puuritud, aga mina , kes ma ju ka koguaeg seal samas olin, minu kohta ei küsitud ja ei tehtud mitte midagi.

Paljudel võib peale sünnitust tulla depressioon. Minu mustad mõtted on minu jaoks normaalne. See on minu igapäev. Keegi kõrvaltvaatajana võibolla saaks aru, et minuga ei ole kõik korras, aga oleks nt perearst küsinud, et kuidas noor ema ennast tunneb? Nope. Nada.

Olgu, 3 kuud peale sünnitust käid günekoloogi juures, sealt alt vaadatakse sind üle, tehakse veel PAP test ja kõik. Kirjutatakse sulle pillid välja ja adjöö. Ilusat emaks olemist.

Aga kas ülejäänud minuga ON kõik korras? Kas minu normaalsus on okei või see on halb normaalsus ja ma peaksin midagi endaga peale hakkama?

Lihtsalt võiks keegi arst huvi tunda, kuidas ema ennast tunneb. Kuidas ta uue olukorraga hakkama saab ja samas ka tervislikult ikkagi üle vaadata ja huvi tunda. Sest reaalselt enne lapse saamist oled sa a ja o, käid oma pissitopsikutega ringi ja käid aga verd andmas, aga pärast seda võid pm ära surra, keegi ikka huvi ei tunne 😀

Emad rääkige kaasa, kas tunnete sama või on teil parem perearst ja ma peaksin hoopis enda perearsti vahetama hakkama? Kas mulle ainult tundub, et see on probleem või see ongi probleem? (Tähendab, mulle ja osadele meie grupist.)

Damn I’m on fire this week. 😀  Järgmise korrani! Teie C.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s